Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Θεσμικές Αλλαγές: ο Πάνος Αμυράς γράφει για το ΟΝΝΕΔ Workshop

 
Ο  κ. Πάνος Αμυράς, διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», παρεμβαίνει και προτείνει: αλλαγή στον τρόπο διερεύνησης των πολιτικών ευθυνών, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, κίνητρα διαφάνειας για τις ιδιωτικές χορηγίες, θαρραλέες τομές από τους βουλευτές και ένα σύγχρονο Σύνταγμα για την Ελλάδα.



Ο δημόσιος διάλογος που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία η αμφισβήτηση των πολιτών για το πολιτικό σύστημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Η κοινή γνώμη στην συντριπτική της πλειονότητα θεωρεί ότι το φαινόμενο της διαφθοράς ανθεί στα πολιτικά κόμματα, το κοινοβουλευτικό σύστημα πάσχει σε καίρια ζητήματα και για να μην κρύψουμε και τις δικές μας ευθύνες τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν αποπροσανατολιστικά.

Ας τα δούμε όμως από την αρχή. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί στο βασικό του ρόλο, που είναι να διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας αλλά και να προσδώσει αξιόπιστες προοπτικές για το μέλλον του τόπου και την ευημερία των πολιτών. (περισσότερα)


Ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ συνηθίζει να λέει ότι «μόνο με την παλίρροια μπορείς να διακρίνεις ποιος φοράει μαγιό» και στην περίπτωση της Ελλάδας το τσουνάμι της κρίσης αποκάλυψε χρόνιες αδυναμίες στον τρόπο διακυβέρνησης, στη δημόσια διοίκηση και φυσικά στο οικονομικό μοντέλο που είχε υιοθετηθεί.

Το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος ξεκινά από το καθεστώς ατιμωρησίας ακόμη και για κραυγαλέες περιπτώσεις διαφθοράς. Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς ότι μπορούν να αποκαλύψουν και να τιμωρήσουν όσους διασπάθισαν δημόσιο χρήμα. Και όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς ένα ανεξάρτητο και αδιάφθορο κράτος, η χώρα δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά.

Επομένως απαιτείται άμεση αλλαγή στον τρόπο διερεύνησης των πολιτικών ευθυνών. Διαφάνεια πρέπει να υπάρξει και στο σύστημα λειτουργίας και χρηματοδότησης των κομμάτων. Οι κρατικές επιχορηγήσεις, που είναι υψηλές σε σχέση με τη διεθνή πρακτική αλλά και τις οικονομικές αντοχές του κράτους, πρέπει να αντικατασταθούν από επίσημες ιδιωτικές εισφορές, που μπορεί να τύχουν ακόμη και φοροαπαλλαγών.  

Τα κόμματα πρέπει να βιώσιμα όχι με δημόσιο χρήμα αλλά με ιδιωτικές εισφορές. Να πείσουν τους πολίτες ότι με τα χρήματά τους δεν συντηρούν κομματικούς στρατούς αλλά συνεισφέρουν σε ένα βασικό πυλώνα της δημοκρατίας.

Σε ο,τι αφορά τον αριθμό των βουλευτών ή τις αποδοχές τους, οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί έως τώρα ποικίλουν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι 300 της Βουλής πρέπει να μειωθούν σε 200 ή να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών στο μισό. Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές θα πρέπει, όσο και εάν ακούγεται παράδοξο, να αποδείξουν ότι αξίζουν τα λεφτά τους, παράγοντας πολιτικές θέσεις που θα είναι ικανές να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάκαμψη.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η χώρα διαθέτει ένα σύγχρονο Σύνταγμα. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις ξεκινούν από την αναθεώρηση του Συντάγματος, μία διαδικασία, που φαλκιδεύθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Τώρα η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια να χάσει την τελευταία της ευκαιρία. Το πολιτικό σύστημα ή θα αλλάξει ή θα ακολουθήσει το δρόμο της χρεοκοπίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου