Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης και Γραμματέας προγράμματος ΝΔ, καταθέτει οκτώ προτάσεις στη διαβούλευση.Μεταξύ αυτών: η θέσπιση νόμου περί κομμάτων, οι ισοδύναμες πληθυσμιακά εκλογικές περιφέρειες, οι χωρίς πλαφόν ποσού αλλά πολυσυλλεκτικής προέλευσης και υποχρεωτικά δημόσιες, ιδιωτικές χορηγίες.
Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς και του «βρώμικου πολιτικού χρήματος» μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα, όταν στρέφεται όχι μόνο κατά της εξαγορασμένης πολιτικής συνείδησης, αλλά και εναντίον αυτού που εξαγοράζει συνειδήσεις.Μέτρο όλων των θεσμικών αποφάσεων θα πρέπει να είναι η προστασία του έντιμου πολιτικού, ώστε να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες ανάδειξης σε όλους, ανεξαρτήτως ονόματος, καταγωγής ή οικονομικής επιφάνειας.
Ισοπεδωτικές προσεγγίσεις που ενοχοποιούν το σύνολο του πολιτικού κόσμου και δεν προσωποποιούν τεκμηριωμένα τους ενόχους, καθιστούν την πολιτική, δικαίωμα ολίγων και μετατρέπουν τη Δημοκρατία σε «Κοινοβουλευτική Αριστοκρατία», όπου «άριστοι» δεν είναι οι καλύτεροι αλλά οι εκλεκτοί των δυνατών. (περισσότερα...)
1.Διαδικασία επιλογής υποψηφίων βουλευτών από τα κόμματα
Θέσπιση Νόμου των κομμάτων (γερμανικό μοντέλο) που θα προσδιορίζει τους βασικούς κανόνες δημοκρατικής εσωκομματικής λειτουργίας και διαφανούς οικονομικής διαχείρισης. Περισσότερη Δημοκρατία στα κόμματα θα σημάνει ίσως καλύτερη δημοκρατία των κομμάτων.
α) Ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των Βουλευτών συνοδευόμενη από αύξηση της Κοινοβουλευτικής περιόδου από τα 4 στα 5 χρόνια, η οποία θα μείωνε το κόστος της Δημοκρατίας και κατά τεκμήριο τις εξαρτήσεις του πολιτικού προσωπικού.
β) Η δημοκρατική διαδικασία υπόδειξης υποψηφίων βουλευτών από την οργανωμένη κομματική βάση, με εισηγητικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα, ανάλογα με τον εκλογικό Νόμο.
γ)Δημιουργία ισοδύναμων πληθυσμιακά εκλογικών περιφερειών, που θα αντιστοιχούν σε ίσο αριθμό αντιπροσώπων, όχι όμως μεγάλες περιφέρειες, ούτε μονοεδρικές, που αυξάνουν την παρέμβαση της διαπλοκής και την εξάρτηση του πολιτικού προσωπικού.
2.Κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση
α) Οι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί και απολογισμοί των κομμάτων θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο.
β) Θα πρέπει να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο κατάργησης της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων σε συνδυασμό με την απελευθέρωση και την πολυσυλλεκτικότητα της ιδιωτικής χρηματοδότησης.
γ) Η ιδιωτική χρηματοδότηση θα πρέπει υποχρεωτικά να δημοσιοποιείται, δεν θα πρέπει να έχει όριο όσον αφορά τη συγκέντρωση του συνολικού ποσού, θα έχει όμως αυστηρά όρια και για τα πρόσωπα και για τα κόμματα ανά πηγή χρηματοδότησης, ώστε να μην έχουμε μονομερή εξάρτηση από έναν ή από λίγους χρηματοδότες (αμερικανικό μοντέλο).
δ) Θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στα κόμματα, η συνδρομή των μελών τους να εισπράττεται και με εναλλακτικούς τρόπους, όπως η εκπτωτική ή πιστωτική κάρτα ιδιωτικών επιχειρήσεων για τα μέλη (βρετανικό μοντέλο).
ε) Να επιτραπεί να ασκούν τα κόμματα και επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα ενισχύουν τα έσοδα τους, όπως π.χ. τυπογραφείο, βιβλιοπωλείο κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου