Το μεταναστευτικό δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Στο δημόσιο διάλογο, όμως, κυριαρχούν η προχειρότητα, οι κραυγές, η ανευθυνότητα. Η Κοινωνία των Πολιτών οφείλει να δραστηριοποιηθεί. Η ΜΚΟ «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», δίνει μια εναλλακτική πρόταση.
Η χώρα δεν αντέχει άλλους μετανάστες. Κάθε χρόνο εισέρχονται παράνομα γύρω στους δώδεκα χιλιάδες. Η κρίση, όμως, τώρα τονίζει τα τεράστια κοινωνικά μας προβλήματα. Και τη βαθύτατη ανεπάρκεια και ελαφρότητα ορισμένων.
Φτάσαμε στο σημείο, όπου ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Παπουτσής, δε γνωρίζει καν πως οι έχοντες άσυλο αποκαλούνται «πρόσφυγες». Που δεν αντιλαμβάνεται τί περνάνε οι Έλληνες πολίτες στον Άγιο Παντελεήμονα και την Πάτρα. Λες και με ημίμετρα όπως το τείχος του Έβρου, θα ξεγελάσει τους ανόητους ιθαγενείς που δεν μπορούν να περπατήσουν στη γειτονιά τους, που ταμπουρώνονται τα βράδια στο σπίτι τους.
Φτάσαμε στο σημείο, όπου ακραία λαϊκίστικες φωνές, περιθωριακών και εξωθεσμικών κύκλων, εντάσσονται στο δημόσιο διάλογο από τάχα σοβαρά ΜΜΕ. Που λένε απίθανες ασάφειες και ασυναρτησίες, περί σφραγίσματος συνόρων, κρατήσεων σε στρατόπεδα και βίας για επί τόπου ανασχέσεις. Λες και η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες, δεν έχει Κράτος Δικαίου, δεν ανήκει στο δυτικό πολιτισμό, δεν έχει παράδοση ανθρωπιστική και χριστιανική.
Το παρήγορο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, ανταποκρίθηκε στο ρόλο της. Και δια του κ. Δένδια, τόνισε τόσο το διπλωματικό-οικονομικό όσο και το ηθικό κόστος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
Η χώρα χρειάζεται υπεύθυνο λόγο. Και από την κυβέρνηση και από τους πολίτες. Και δράση. Προχθές, έπεσα τυχαία σε ένα βίντεο σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο, από την πρόσφατη εκδήλωση του TEDx. Ομιλήτρια ήταν η κ. Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, πρόεδρος της ΜΚΟ «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Νομίζω πως με πολλή μετριοπάθεια και σοβαρότητα, έθεσε το πρόβλημα στη σωστή του βάση. Ή τουλάχιστον κάποιες πτυχές του προβλήματος. Αξίζει να το δείτε.
Η κυρία Κούτρα καταγγέλλει πως το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Η Ελλάδα υποδέχεται το 90% (ναι, το ενενήντα τοις εκατό!) όσων εισέρχονται ατύπως στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Πως είναι δυνατόν να αντέξει; Πως είναι δυνατόν να εγγυηθεί τα δικαιώματα των εισερχομένων, αλλά και των Ελλήνων πολιτών;
Και απάντησε στις σχετικές αιτιάσεις Φινλανδικής αντιπροσωπίας ως εξής :
«Η Ελλάδα διαχειρίζεται κάθε δέκα μέρες, τους αριθμούς προσφύγων που φτάνουν στη Φινλανδία σε ένα χρόνο. Τι θα κάνατε εσείς εάν όλοι οι αιτούντες άσυλο που κοιμούνται αυτή τη στιγμή στα πάρκα της Αθήνας, έφταναν στην πρεσβεία σας;»
Μιλά και για τη βαθύτατη ανθρωπιστική κρίση που διαπερνά η Ευρώπη, μια κρίση των αξιών μας: η Ελλάδα, λέει, υποδέχεται το 90% των προσφύγων. Παρέχει άσυλο μόνο στο 0,04%. Άρα στην Ευρώπη –του πολιτισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας- δεν υπάρχει άσυλο.
Και όλα αυτά, γιατί τα συμβεβλημένα κράτη δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Καλυπτόμενα πίσω από τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, που προβλέπει πως υπεύθυνη είναι η χώρα εισόδου (δηλαδή η Ελλάδα), μας κατακεραυνώνουν και επαναπροωθούν τους ανθρώπους αυτούς πίσω σε εμάς. Λες και όλοι αυτοί οι δυστυχείς, επιθυμούσαν να εγκατασταθούν εδώ. Λες και εμείς μπορούμε να εμποδίσουμε να εισέλθει στην Ευρώπη, εκείνον που ξέρει ότι στη χώρα του, τον περιμένουν η εξαθλίωση, τα βασανιστήρια και η γενοκτονία.
Όμως , η κ. Κούτρα και η ΜΚΟ της οποίας προεδρεύει, δε σταματά στην καταγγελία. Και αυτό είναι το σημαντικό: η δύναμη της Κοινωνίας των Πολιτών. Έχει σε εξέλιξη δύο δράσεις.
Αφενός, προτρέπει τους μετανάστες να πηγαίνουν στις ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Αθήνα –που είναι έδαφος όχι ελληνικό, αλλά του αντίστοιχου κράτους- και να ζητούν βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους. Για να αναλάβουν, επιτέλους, τα κράτη αυτά επίσημα την ευθύνη να απορρίψουν τις αιτήσεις τους. Και με ευθύνη τους, να τους επιστρέψουν πίσω στο «αποτρόπαιο χάος των αθηναϊκών πάρκων», όπως υποκριτικά καταγγέλλουν. Και προτίθεται η συγκεκριμένη ΜΚΟ, να προσβάλει τις απορρίψεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτή είναι μια ακτιβιστική δράση, ηθικού κυρίως χαρακτήρα.
Αφετέρου, «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», έχει ήδη συντάξει μια συγκεκριμένη πρόταση που μπορεί να αποτελέσει κοινοτική νομοθεσία για την παροχή ασύλου. Που βασίζεται στην ορθολογιστική κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, με βάση και τα δικαιώματα των τελευταίων. Και τονίζει ότι τέτοιες δράσεις, μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών προβλέπεται πλέον από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φυσικά αυτό είναι μονάχα ένα μέρος του ζητήματος. Το μεταναστευτικό είναι πολύ περίπλοκο. Όμως, το σημαντικό είναι πως η Κοινωνία των Πολιτών βγαίνει μπροστά, εντοπίζει τα προβλήματα και προτείνει λύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου