H Γερμανία μοιάζει να θέλει την επιβολή συνταγματικής απαγόρευσης, για τη δημιουργία ελλειμμάτων στην Ελλάδα. Αυτό είναι βλακώδες, λάθος και ανήθικο.
Πολλά ανεχτήκαμε αυτό το χρονικό διάστημα. Κάποιοι λόγω ενοχών (μαζί τα φάγανε), κάποιοι λόγω αστικής ευπρέπειας, κάποιοι γιατί ο σκοπός αγιάζει τα μέσα: «ας πάρουμε το δάνειο κι ας λένε ό,τι θέλουν».
Ναι. Αλλά:
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Bloomberg, ο κ. Ασμουσεν (Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών) υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία πρώτα θα πρέπει να κατοχυρώσουν στο Σύνταγμά τους το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και μετά θα γίνει η μείωση των επιτοκίων των δανείων που λαμβάνουν. Οι πληροφορίες φέρουν τη Γερμανία να ζητεί να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα, ο κανονισμός που θέλει την αυτόματη λήψη νέων μέτρων στην περίπτωση που το έλλειμμα ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ.
Δηλαδή: «Αλλάξτε το Σύνταγμά σας, κάντε το όπως εμείς, για να μειωθούν τα επιτόκια».
Σαν πολλά δε μας τα λέτε;
- Είναι βλακεία:
Ως γνωστόν, λόγω των συνταγματικών περιορισμών, δεν μπορεί να γίνει άμεσα (στην πολιτική τόσα χρόνια, είναι αιωνιότητα) αναθεώρηση στο ελληνικό σύνταγμα, γιατί το ΠΑΣΟΚ ανατίναξε τη διαδικασία του 2006. Εκτός εάν γίνει επανάσταση, όπως περίπου πρότεινε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προφανώς ενθυμούμενος το Θέρισο.
- Είναι λάθος:
Σιχαίνομαι τα ελλείμματα πιο πολύ και από τον κοκκινιστό αρακά. Σέβομαι ,όμως, απολύτως το δικαίωμα των (νέο-) κεϋνσιανών και των λοιπών εξωγήινων, να ασκήσουν τη δική τους οικονομική πολιτική, εφόσον αναλάβουν το υπουργείο. Μια τέτοια συνταγματική διάταξη, θέτει (λανθασμένες πιστεύω, αλλά) mainstream πολιτικές ,θεσμικά εκτός επιλογής.
Και αυτό είναι ένα λάθος που παραδοσιακά , ο Έλληνας συνταγματικός νομοθέτης δεν έκανε. Γι’ αυτό π.χ. η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν είναι από τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές, με πλήρη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της. Γιατί θεωρήθηκε πως κάτι τέτοιο, θα περιόριζε ασφυκτικά το εύρος επιλογών της όποιας κυβέρνησης για ένα ζήτημα, θεμιτής ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης και εναλλαγής.
- Είναι ανήθικο:
Δε δικαιούσαι επειδή δίνεις (;) λεφτά, να νοθεύεις την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία του εταίρου σου. Δεν μπορείς να του υπαγορεύεις κάτι, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιλογή του.
Η προσθήκη μιας διάταξης που κατ’ ουσίαν θα απαγορεύει ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ, δεν είναι κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δείξει διαχρονικά ότι συμφωνεί. Ούτε καθ’ υποψίαν. Και προσοχή: δεν αποτελεί «παρότρυνση» προς την κυβέρνηση να λάβει ένα, κάποιο μέτρο. Αλλά είναι μια απειλή, που εάν γίνει δεκτή, αυτές οι δύο συγκυριακές πλειοψηφίες, θα δεσμεύουν όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Τουλάχιστον μέχρι να ξαναματαναθεωρηθεί το Σύνταγμα.
Οι Γερμανοί φοβούνται τα ελλείμματα. Τα φοβούνται πολύ, όλοι: φιλέλευθεροι, χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες. Ίσως γιατί θυμούνται ότι κάποτε στη Γερμανία κόστιζε φτηνότερα να καις χαρτονομίσματα των εκατό μάρκων, παρά κάρβουνο. Ίσως γιατί θεωρούν πως αυτό τελικά οδήγησε στο να πνιγεί στο αίμα όλη η Ευρώπη.
Τι εξυπηρετεί, λοιπόν αυτή η δήλωση; Είναι απλώς η δήλωση ενός αδαούς και ανόητου υφυπουργού; Είναι ένας λεονταρισμός έναντι της Ελλάδας για να μη χαλαρώσει; Ή μήπως είναι ένα μήνυμα προς τις άλλες χώρες, για το πόσο μπορεί να εμμείνει η Γερμανία στις απόψεις της για τη δημοσιονομική πολιτική;
Προτιμώ το πρώτο. Μεταξύ βλακείας, λάθους και ανηθικότητας, είναι προτιμότερη η βλακεία. Έτσι δεν είναι;
φωτο: banlon1964
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου