Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Θεσμικές αλλαγές:Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει στο ΟΝΝΕΔ Workshop

Ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, βουλευτής Β’ Αθηνών παρεμβαίνει στο διάλογο. Μεταξύ άλλων προτείνει: κατάργηση επιδομάτων συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, μείωση του αριθμού των βουλευτών, μικρότερες και ισοδύναμες εκλογικές περιφέρειες, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και σύνταξης.


Βασικά σημεία:

1.Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, μικρότερες και ισομεγέθεις εκλογικές περιφέρειες.


2.Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.

3.Κατάργηση του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε Επιτροπές της Βουλής.

4.Κλείσιμο του καναλιού της Βουλής.

5.Κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων.

6.Κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας.

7.Διαχρονική ανάρτηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο διαδίκτυο.

Αναλυτικά:




"Συγχαρητήρια στην ΟΝΝΕΔ για την πρωτοβουλία της να ανοίξει το πολύ μεγάλο ζήτημα των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. Θα έπρεπε αυτή η συζήτηση να έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πριν το πολιτικό σύστημα φτάσει στο βαθμό της απαξίωσης όπως τη βιώνουμε σήμερα. Έστω και αργά, όμως, έστω και την τελευταία στιγμή, μπορούμε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ένα μέρος της χαμένης αξιοπιστίας μας.

Πρόσφατα κατέθεσα μια δέσμη επτά προτάσεων για αλλαγές οι οποίες μπορούν να γίνουν στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Ο σκοπός αυτής της πρότασης ήταν να δείξουμε ως Βουλή ότι συμμετέχουμε και εμείς με τον τρόπο μας σε αυτήν την πολύ μεγάλη συλλογική προσπάθεια η οποία γίνεται για να ορθοποδήσει η χώρα. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να ζητάμε από τους πολίτες θυσίες και να μην είμαστε εμείς πρώτοι διατεθειμένοι να επανεξετάσουμε τα προνόμια τα οποία έχουμε ως βουλευτές. Τα προνόμια τα οποία ενδεχομένως να πήραμε σε καλύτερους καιρούς.

Πρότεινα, λοιπόν, μεταξύ άλλων: τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, με συνταυτόχρονη αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη δημιουργία μικρότερων εκλογικών περιφερειών ίσου μεγέθους. Πρότεινα την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, την κατάργηση των επιπλέον επιδομάτων των επιτροπών, την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων, την κατάργηση του καναλιού της Βουλής.

Και πρότεινα επίσης, δύο πολύ σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες: την ουσιαστική κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και την ηλεκτρονική ανάρτηση του πόθεν έσχες στο διαδίκτυο ιστορικά. Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε όλοι στην πολιτική. Δεν είναι κακό να μπαίνει κανείς πλούσιος στην πολιτική, κακό είναι να μπαίνει φτωχός και να βγαίνει πλούσιος. Και οι πολίτες πρέπει να έχουν αυτή τη συγκριτική εικόνα για την περιουσιακή εξέλιξη των πολιτικών.

Πιστεύω ότι αυτές είναι μικρές αλλαγές που μπορούν αν υλοποιηθούν εύκολα με διακομματική συναίνεση- δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Αποτελούν, όμως, ένα σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο δείχνει ότι πάνω από όλα εμείς οι πολιτικοί λαμβάνουμε τα μηνύματα των καιρών." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου