Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Εισήγηση στην 4η Τακτική Σύνοδο ΚΕ ΟΝΝΕΔ


Αθήνα, 14 Μαΐου 2011

Φίλες και Φίλοι,

Παρά την πλούσια πολιτική επικαιρότητα, νομίζω πως όσοι μίλησαν πιο πριν κάλυψαν όλο το φάσμα. Επομένως, δεν θα σας κουράσω, θα επικεντρωθώ στα ζητήματα του Τομέα Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης. 

Θέλω μόνο να κάνω μια παρένθεση για την έξαρση της βίας τις τελευταίες μέρες. Η αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, δεν μπορεί παρά να γίνει με ψυχραιμία και με αυστηρή προσήλωση στις αρχές του φιλελευθερισμού και του κράτους δικαίου


Η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Είτε είναι κατά του τραγικού 44χρονου που δολοφονήθηκε για μια κάμερα είτε είναι κατά του διαδηλωτή που ποδοπατήθηκε από τα ΜΑΤ είτε είναι κατά των δεκάδων μεταναστών- τυπικών, ατύπων, ενταγμένων και μη ενταγμένων- που πήγαν στο νοσοκομείο.

Ανοχή στην παράνομη βία, συνεπάγεται βέβαιη κατάργηση της δημοκρατίας, βέβαιη κατάργηση της κοινωνίας μας. Όσοι θυμόμαστε τα Δεκεμβριανά, τον τρόμο, το αίμα και την καταστροφή γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Όσοι έχουμε ζήσει το χάος του Δεκέμβρη, δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε. Εάν από τη μία πλευρά παραταχθούν τα μπάχαλα με τους μη ενταγμένους μετανάστες και από την άλλη οι φασίστες με τους ενταγμένους -όπως ήδη γίνεται μερικές φορές- θα συνθλιβούμε. Θα συνθλιβούν όλοι όσοι θέλουν να σπουδάσουν, να εργαστούν, να ζήσουν. Θα συνθλιβεί ο κόσμος μας. 

Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τις ανοησίες -τύπου Παπουτσή -και να κάνει τη δουλειά της. Γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, προσοχή, σεβασμό στην ελευθερία και την ασφάλεια ΟΛΩΝ. Ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και καταβολών.

Φίλες και Φίλοι,

1.Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.  Είναι λάθος να το θεωρούμε ένα ζήτημα δημόσιας τάξης. Βιώνουμε μια τεράστια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, γνωρίζετε πως έχουμε καταθέσει πρόταση για την πολιτική ασύλου και την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, δυνάμει της οποίας στην ουσία η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το 80 με 90% της άτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Στόχος είναι η κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις συμβαλλόμενες χώρες , με κριτήρια ορθολογιστικά και ανθρωπιστικά. Αυτό που για την Ελλάδα είναι ένα δυσβάστακτο βάρος σήμερα, θα είναι ένα μέγεθος διαχειρίσιμο για μιαν Ευρώπη ελευθερίας και ασφάλειας.

Και στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον Άρη Καλαφάτη, που θεσμικά, κατέστησαν αυτή τη θέση μας, θέση της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο πολιτικό πρόγραμμά του. Είναι μια διεθνής επιτυχία. Και έχουμε πολύ βάσιμες ενδείξεις πως σύντομα θα καταστεί και θέση του ίδιου του ΕΛΚ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί όπως είπε ο Γιάννης ο Σμυρλής πριν από λίγο, το ΕΛΚ κυβερνά την Ευρώπη.

2.Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Διοίκηση. Είναι σαφές πως μαζί με όλες τις άλλες αλλαγές, πρέπει να μειωθούν άμεσα και δραστικά οι δαπάνες. Σε αυτές προφανώς εντάσσεται και το μισθολογικό κόστος. Κάποιοι από εμάς, πιστεύουμε θερμά πως πρέπει να περιοριστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, πως πρέπει να καταργηθεί και η μονιμότητα στη δημόσιο. Προσοχή, όμως, για το μέλλον! 

Δεν πρέπει, βέβαια,  ποτέ να ξεχνάμε πως πίσω από κάθε δημόσιο υπάλληλο, βρίσκονται τρεις  Έλληνες πολίτες που στενάζουν από την υπερφορολόγηση, που ενίοτε δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Από την άλλη, ασφαλώς, δε δικαιούται κανείς να ανατρέψει τώρα τη ζωή και τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων ανθρώπων, εάν δεν έχει εξαντλήσει πρώτα όλα τα περιθώρια.  Το βέβαιον είναι πως πρέπει να γίνει κάτι για αυτό.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στο Ζάππειο ΙΙ, αναφέρθηκε στη «μισθωτή εφεδρεία» ή «εργασιακή εφεδρεία», όπως συγκεκριμένα είπε. Και εξηγώ τι σημαίνει αυτό- δική μου η ερμηνεία:  π.χ. όσοι δημόσιοι υπάλληλοι το επιθυμούν –εφόσον τηρηθούν οι νομικές προϋποθέσεις- για 2 έως 5 χρόνια, δεν θα εργάζονται μεν, αλλά θα λαμβάνουν λ.χ. το 30 με 50% του μισθού τους. Μετά το χρονικό διάστημα αυτό, δικαιούνται είτε να επιστρέψουν στην υπηρεσία είτε να φύγουν. 

Τα θετικά αυτού του προγράμματος μπορούν να είναι:
α) άμεση μείωση μισθολογικού κόστους
β) απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων εκτός δημοσίου
γ)περαιτέρω προστασία της  μητρότητας
 Επαναλαμβάνω: η συμμετοχή γίνεται σε εκούσια βάση. Είναι μια πρόταση που πρέπει να προβληθεί.

3. Τέλος, σχετικά με τη Δημόσια Συζήτηση της ΟΝΝΕΔ για τον εκλογικό νόμο και το «πολιτικό χρήμα». Είναι γνωστό πως η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι επίσης πολιτική. Γι’ αυτό είναι επιτακτικό να γίνουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό κι εμείς επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στον ευρύτερο διάλογο. Η συμμετοχή στη μέχρι τώρα εσωτερική διαδικασία δεν είναι –νομίζω- ικανοποιητική. Αυτό είναι απαράδεκτο, εφόσον πρόκειται για μια σύντομη και απλή διαδικασία. Υπενθυμίζω απλώς πως όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε.

Μετά τις φοιτητικές εκλογές, θα ξεκινήσουμε τη δημόσια συζήτηση, ευελπιστώ και με τη συμμετοχή ορισμένων  προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους.

Σας ευχαριστώ.

Ν.Σωτηρόπουλος
Υπεύθυνος Εσωτερικών & Δημ.Διοίκησης
ΟΝΝΕΔ

5 σχόλια:

  1. Νίκος Ιωαννίδης16 Μαΐου 2011 στις 7:43 μ.μ.

    Εσύ γράφεις και για το διαδηλωτή και για τους μετανάστες που είναι στο νοσοκομείο. Η ΟΝΝΕΔ,όμως, έχει βγάλει δελτίο τύπου για αυτούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το σχετικό δελτίο τύπου μιλά για "σειρά εγκληματικών πράξεων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. giati den kanei i ONNED me ti DAP mia parastasi diamartyria kata tis vias?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ανοχή στην παράνομη βία, συνεπάγεται.." Δηλαδή, υπάρχει και νόμιμη βία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Dimitra Kouts. Καλή ιδεά!
    @Ανώνυμος.
    Ασφαλώς και υπάρχει νόμιμη βία. Στη δημοκρατία π.χ. το μονοπώλιο της βίας ανήκει στην πολιτεία ,υπό την εγγύηση του κράτους δικαίου.
    Ο αστυνομικός συλλαμβάνει με τη βία τον κουκουλοφόρο που πετά μολότωφ. Επειδή προφανώς ο δεύτερος δεν θέλει να συλληφθεί και επειδή προφανώς ο διάλογος δεν είναι εφικτός :). Δε δικαιούται, όμως, να ποδοπατά το διαδηλωτή, όπως έγινε προχθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή