του Πασχου Μανδραβέλη
Στον δημόσιο τομέα υπάρχει διαφθορά που δεν είναι χτυπητή, επειδή τα μεμονωμένα νούμερα είναι πολύ μικρά, αλλά αθροιζόμενα γίνονται ιλιγγιώδη.
Τελικά λεφτά υπάρχουν. Σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν θα περίμενε κανείς. Οπως εκείνου του συνδικαλιστή του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος διαχειριζόταν τις υπερωρίες των υπαλλήλων και βρέθηκε με εννιά εκατομμύρια ευρώ! Ή του υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών που εισέπραξε 116.000 τέλη κυκλοφορίας και δεν τα παρέδωσε ποτέ στα δημόσια ταμεία και απλώς τον μάλωσαν ζητώντας του μάλλον να μην το ξανακάνει. Πρέπει να υπάρχουν στον λογαριασμό εκείνης της διευθύντριας του υπουργείου Υγείας που μετείχε σε 31 αμειβόμενες επιτροπές! Ή έστω στο λογαριασμό εκείνου του υπαλλήλου της Νομαρχίας Πειραιά που εξέδωσε 1.200 πλαστές άδειες κυκλοφορίας φορτηγών έναντι 1.000-2.400 ευρώ. Σίγουρα θα υπάρχουν και στον περίγυρο (προϊστάμενοι κ.λπ.) αυτών που αποκάλυψε με την τελευταία έκθεσή του ο κ. Ρακιτζής, διότι παρανομίες αυτής της έκτασης δεν γίνονται ανεκτές με το αζημίωτο.
Ενα μεγάλο μέρος της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας έχει να κάνει με την εκτεταμένη διαφθορά στον δημόσιο τομέα. Δεν είναι μόνο οι -κατά Μαντέλη- «χορηγίες» των εταιρειών σε πολιτικούς για να κάνουν εκλογές. Αυτές απλώς κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση.
Είναι οι καραμπινάτες υποθέσεις διαφθοράς, όπως αυτές που αποκάλυψε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, και οι λιγότερο προβεβλημένες επειδή αποτελούν κοινό τόπο, όπως είναι οι πλασματικές υπερωρίες όλων σχεδόν των δημοσίων υπαλλήλων, οι αμειβόμενες επιτροπές (συνήθως χωρίς αντικείμενο) κ.λπ. Αυτή η διαφθορά δεν είναι χτυπητή, επειδή τα μεμονωμένα νούμερα είναι πολύ μικρά, αλλά αθροιζόμενα γίνονται ιλιγγιώδη.
Με τέτοιες πρακτικές, διάφορες ΔΕΚΟ βγαίνουν ελλειμματικές εκτός των προγραμματισμένων ζημιών. Διότι, μπορεί να έχει αποφασιστεί η επιδότηση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από το κράτος, αλλά αυτή γίνεται προϋπολογισμένα. Οταν η ΕΘΕΛ, για παράδειγμα, παρά την αδρή κρατική χρηματοδότηση δεν έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς ή πρέπει να δανειστεί σημαίνει ότι στον Οργανισμό γίνεται κακή ή έστω πλημμελής διαχείριση. Κάτι που έπρεπε να έχει σταματήσει πριν από χρόνια, αλλά σε εποχές σαν τη σημερινή είναι απλώς ανεπίτρεπτη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 3.7.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου